Краса та спорт

Судоми і силові тренування: як позбавитися?

Як це не дивно, але однозначної відповіді, які ж причини м’язових судом, пов’язаних з фізичним навантаженням вченими так до сих пір і не дані. На сьогоднішній день існує дві теорії-теорія зневоднення, тобто дисбалансу електролітів і теорія зміни нейром’язового контролю. Перша теорія будується на тому, що при перегріванні з виділеним потім організм втрачає основний позаклітинний електроліт – хлорид натрію і при тривалій його втраті на рівні 20-30%, без отримання солі ззовні, розвиваються теплові судоми.

Це неприємне явище відчував на собі будь-який культурист на останній стадії підготовки перед змаганнями, коли прибирав сіль зі свого раціону. В цьому випадку розтягнення спазаговірної м’язи і масаж практично не допомагають, в той час, як ведення внутрішньовенно натрій хлору або отриманні води з досить великою кількістю солі, близько 3 грамів швидше допомагає купірувати судоми. А ось харчові добавки калію, кальцію або магнію не приносять полегшення при теплових судомах.

Теорія начебто працює, але судоми з’являються і при відсутності дефіциту солі, під час звичайних силових тренувань, особливо після тривалого відпочинку. Як зводить м’язи преса після перших тренувань багато хто знає не з чуток. І ось теорія зміни нейром’язового контролю пояснює це тим, що стомлення призводить виникнення спазмів, викликаних підвищенням активності м’язових веретен і зниженням гальмуючого рефлексу апарату Гольджі.

Ще важливо, то що на тлі стомлення при наявності травм і генетичної схильності судоми можуть розвиватися частіше. Купірувати цей стан можна за допомогою масажу і розтягування спазаговірної м’язи. Висновок вчених вкрай логічний на мій погляд.

Вони вважають, що причина виникнення судом або навіть їх сукупність у різних людей може бути різна. Більш того навіть у однієї людини при зміні умов навколишнього середовища і фізіологічного стану ці причини можуть бути різними. Виявивши свій або свої індивідуальні причини виникнення спазмів, потрібно вжити заходів для їх усунення.
На думку вчених такі стратегії профілактики повинні виявитися набагато більш ефективними, ніж рекомендації неспецифічного лікування, особливо ті, які засновані на застарілих моделях, наприклад, пити більше рідини і/або споживати більше калію. Посилання на дослідження 2018 Годаспасібо, що дочитали до кінця! Пишіть в коментарях свою думку про дану статтю!Підписуйтесь на мою сторінку Яндекс Дзен, щоб не пропустити нові статті і натискайте на “палець вгору”, якщо матеріал вам сподобався!Так само ви можете підписатися на мій Instagram і YouTube канал, щоб бути завжди в курсі останніх новин зі світу бодібілдингу та фітнесу, а так само мого життя. Удачі! Завжди на зв’язку!

Related posts

Leave a Comment